A fesztiválról

Veszprém az Utcazene Fesztiváljáról is lett híres, így nem meglepő, ha az UNESCO Zene Városa címét is viselő város tárt karokkal fogadta a laza balkáni zenészeket. 

Nehéz a három nap forgatagát összefoglalni, de az örömteli zeneünnep sikere minden résztvevő számára egyértelmű volt. Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa történelmi belvárosában 3 napon keresztül több mint 7000 látogató táncolt, énekelt, kapcsolódott a Balkán sokszínű zeneiségéhez. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa legfontosabb világzenei programján  32 szabadtéri koncerten egy háromnapos konferencián 300 meghívott nemzetközi szakember és 7500 fős közönség fedezte fel a térség eddig ismeretlen arcait. 

A közel hatvanezres városban szinte minden koncerten tolongtak a nézők, a zenei szakemberek új zenekarokat fedeztek fel és kezdtek velük együttműködést, a BALKAN:MOST inspirálóan hatott a helyi és idelátogató, laikus vagy szakmabeli, fiatal és idős közönségre egyaránt. A résztvevők vegyes csoportja teljes egyetértésben igazolta vissza: a BALKAN:MOST valódi hídat épített a régió és Európa többi része között, további kapcsolódásoknak megágyazva.

Hűen a hagyományokhoz, az Utcazene Fesztivál városában a BALKAN:MOST alatt is mindent átítatott a spontaneitás: Daniele Sepe koncertjén egy magyar népdalénekes is csatlakozott az egyik dalhoz, Koszika csettintgetős játékkal nevettette a közönséget. A Dubioza többgenerációs teltházas bulit csinált, Almir Hasanbegović a közönség közé vetette magát, de az éneket nem hagyta abba. Az Oratnitza annyira felpörgette a hallgatóságot, hogy a koncert végeztével több százan táncoltak tovább – spontán táncházzá alakítva a teret. A szombati napon Zarina Prvasevda gyönyörű hangja lelkekig hatolt, megágyazva Marina Satti érzéki R’n’B-jének. A szerencsések a forradalmár  headliner, Manu Chao koncertjére is bejutottak, és így részesülhettek az exkluzív, két és fél órás endorfin folyamban, amit az utcazenészből világsztárrá vált ska partizán vezényelt le. Lenhart Tapes kazettán mixelő live act-je valódi rendhagyó lezárást adott az úttörő fesztiválnak.

Képgaléria

 

TÚL A SZTEREOTÍPIÁKON A BALKÁN:MOST KONFERENCIÁJÁN

A  BALKAN:MOST az előadótermekben is megmutatta a térség felfedezetlen zenei potenciálját. A zenei örömünnepet háromnapos szakmai program, nagyszabású konferencia kísérte, több száz európai, magyar és balkáni résztvevővel. Ez volt az első ilyen léptékű szakmai esemény, ami a régió szereplőinek részvételével együtt járta körül a Balkán zeneiparának égető kérdéseit, alkalmat adva kapcsolatépítésre, új együttműködések születésére és új zenék megismerésére.

Több mint 20 szakmai program, 300 résztvevő több mint 40 országból. A BALKAN:MOST egy igazi híd lett a térség zenei kincsei és az európai piac között, melyet a szakma nemzetközi képviselőivel közösen építettünk. Az itt köttetett szövetségek reméljük, hogy a jövőben is megmaradnak és a zeneipari berkeken belül folytatódnak. Az egyik legnagyobb kézzelfogható eredmény a résztvevők networking hálózata és szakmai delegate adatbázisa, a BALKAN:MOST PRO.

Tudj meg többet